Hevosten kilpailuttaminen yritetään näköjään taas tehdä mahdollisiman vaikeaksi. Ensin meni VRL, mutta sen  tauko ei kyllä häirinnyt harrastusta tippaakaan. Nyt tosin tuntuvat nuo jaoksetkin hieman jumittavan, VVJ ja ARJ hieman kuollutta - taisivat ylläpitäjät jotain lomaa pitää vai miten se oli - ja ERJ:n ja KRJ:n luokat täyttyvät jo samana päivänä kun ne kalenteriin on laitettu. Ei muutenkaan kisakalentereissa suuremmin tilaa ole, sillä suomenehvosten kilpailuttaminen koulussa ja esteillä on kyllä nyt niin pääasiana. Harvinaisten kasvattajat jaksavat (yleensä) odottaa, mutta suomenhevospiireissä ei aivan näin avarakatseisiä enää pikkuponikultapalleroiden kanssa enää ollakkaan.
 
Onhan niitä sitten tietenkin olemassa niitä ungalabingala jaoksia sieltä puolen hehtaarin metsistä, jotka joskus harvoin päivänvaloonkin pääsevät, kiitos ht.netin ja ahkerien mainostajien. Niistä jaoksista  ei kyllä suuremmin selvää ota, eikä kyllä kiinnostakkaan suuremmin, vaikka luokissa tilaa ainakin löytyisi. Ei vain ole lajit iskeneet suunnistuksiin tai muihinkaan, mitäpä sitä sitten tässä valittamaankaan, jos ei kerran kelpaa vaikka tajolla olisi... KeRJ ja MEJ taas kulkevat eteenpäin, mutta harvoin sopivia luokkia ja muutenkin säännöt vielä hieman hakusessa. Lännenratsastuskin kiinnostaisi kovasti, mutta tämä nykyinen mikälie VLRY on niin outo kaikkinen sääntöinen ja kilpailujakaan ei suuremmin kalenterissa näytä olevan. Harmi, sillä nyt olen kovasti innostunut westernistä, kun muutaman tovin vietin internetissä lajia tutkien ja pohdiskellen.  

Onneksi on vielä villejä kisoja ja niiden järjestäjiä. Luojan kiitos, sillä ilman niitä moni heppa tallista jäisi kyllä ilman sijoituksia ja jälkeläisiä, kun minä tunnontuskissani en niitä kehtaa jalostukseenkaan kisaamattomina käyttää. Ihme touhuahan tuo on - ensin hankitaan kasapäin hevosia harvinaisista roduista, mutta sitten ei siihen sukujen jalostamiseen keskityä tippaakaan, vaan kilpailemiseen, jota voisi yhtä hyvin ja mielumminkin harrastaa niillä kiiltokuvapuoliverisillä.

Onneksi löytyy vielä kolmas vaihtoehtokin niinkin nirppanokalle kuin minä. Villeistä luokkatilaa löytyy, useimmiten aivan rajattomasti saa osallistua ja kilpailuja järjestetään melko tiuhaan tahtiinkin. Kiitokset tästä innostuksestani villeihin kuuluu ehdottomasti VPA:lle! Kalenteriin en ennen olekkaan törmännyt ja todella helppokäyttöinen ja toimiva paikka, miten tälläinen onkaan pimennossa minulta pysynyt? Nyt saa näille leuluheppasillekkin niitä kilpailuja sivuille listata sivuntäyteeksi, kun ei meidän kaakkeroiset kuitenkaan sinne sijoituksille asti aivan yllä.

Kuvista taas kiitokset - Flickr.com / Eduardo Amorim - lisence